Vücudumuzun tüm organları gibi meme dokusu da yaşlanır. Küçüklük veya büyüklük olmasa bile, her kadın yıllar içinde maruz kaldığı hamilelik, emzirme veya yerçekiminin etkisiyle meme dokusunda deformasyon yaşar. Deri fazlalığına bağlı sarkmalar veya meme hacmindeki azalma en belirgin bulgudur. Meme dikleştirmede ki amaç; sadece va rolan meme yapısını toparlayıp, daha formda bir görüntü sağlarken sarkık meme dokusunu yukarı çekmektir. Bu işlem meme hacminde herhangi bir artış veya azalmaya sebep olmaz. Meme dikleştirme teknikleri aynı zamanda meme büyütme ve küçültme ameliyatları ile de birleştirilebilir.
Meme dikleştirme ameliyatı genel olarak hamilelik ve emzirme sonrası meme dokusu boşalmış veya sarkmış, orta yaşlı kadınlara uygulanan bir cerrahidir. Bununla birlikte 18 yaş altındaki kadınlar hariç her yaşta yapılabilinir.
Uygun bir hastalık öyküsü ve fizik muayene sırasında hastanın istekleri, meme büyüklüğü, uzunluğu, deri kalitesi, vs gibi operasyonun tekniğini belirleyecek kriterler değerlendirilir. Meme dikleştirme cerrahisi için kullanılabilecek tekniklerden size uygun olanı cerrahınız tarafından size anlatılır. Anestezi doktoru tarafından operasyon açısından engel teşkil edebilecek durumlar denetlenir, gerekli kan tahlilleri yapılır. Ameliyatı etkileyebilecek kronik hastalıklar olması durumunda ek tetkik veya konsultasyonlar istenebilir. Herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanımı varsa en az 1 hafta önceden kesilmelidir. Sigara kullanımı, yara iyileşme sürecinii bazı hastalarda bozabilmektedir. Diğer kronik hastalıklar için kullanılan ilaçların kesilmesine gerek yoktur.
Meme dikleştirme ameliyatı hastane ortamında ve genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi ortalama 1.5 -2 saattir. Meme küçültme veya büyütme ameliyatları il birlikte uygulandığında bu süre uzayabilir. Tüm ameliyatlarda meme başı çevresi ve altında dikey (vertikal teknik) olarak bir iz kalacaktır. Operasyon sırasında fazla kanın tahliyesi için geçici olarak diren denilen ince borular meme altına yerleştirilebilir.
Ameliyat sonrası 4. saatte yemek yenilir ve hasta yatağından kalkarak yürümeye başlar. Aynı gün içinde veya 1 gün sonrası taburcu edilir. Ağrı diğer meme ameliyatlarına oranla azdır ve kullanılacak ağrı kesiciler yeterli yardımı sağlar. Hasta 1-2 gün sonra yıkanabilir. Göğüslerde oluşabilecek bir miktar ödem ve şişkinlik 2-3 hafta içinde geçer. Hasta aynı hafta içinde günlük yaşamına dönebilir. Ameliyat sonrası ilk 2-3 hafta için sporcu tarzı baskılı sütyenler kullanılabilinir. Hafif egzersizler operasyon sonrası rahatlıkla yapılabilinir.
Elbette her cerrahi girişimin kendine özgü komplikasyonları vardır. Bunlar nadir görülmekle birlikte, hastayı bilgilendirme amaçlı mutlaka hekimi tarafından hastaya anlatılmalıdır. Gelişebilecek erken ve geç dönem komplikasyonların hepsi için alternatif çözüm seçenekleri vardır.Geçici sorunlar; his kaybı, hassasiyet, ağrıErken dönem sorunlar; kanama, enfeksiyon, yara iyileşmesinde gecikmeUzun dönem sorunlar; kapsül kontraktürü, asimetri ve estetik sorunlardır.
Doğru teknik ve deneyimle yapılan dikleştirme ameliyatları anne sütü ve emzirmeyi etkilemez. Meme dikleştirme ameliyatları sonrası geçirilen hamilelik ve emzirme süreçleri, meme dokusunda bir miktar büyüme ve sarkmaya yol açabileceği bilinmelidir. Erken dönem hamilelik düşünen anne adayları için meme dikleştirme ameliyatları ertelenmelidir.
Meme dikleştirme ameliyatları meme kanseri oluşumunu tetiklemez. Tam aksine meme kitlesini az da olsa azalttığı için kanser riskini azaltır. Dikleştirme operasyonu sırasında çıkartılan meme dokusunun tümü tarama amaçlı patolojik incelemeye gönderilir. Bu şekilde erken kanser olguları da yakalanabilir.
Hamilelik süreci, emzirme ve elbette ki yıllar içinde maruz kalınan yerçekimi kuvvetinin bir miktarda olsa meme dokusunda gevşeme yaratması doğaldır.