Bacak dokusu, yıllar içinde maruz kaldığı yerçekimine karşı direnmekte zorlanır.Deri elastikiyeti zamanla gücünü kaybedip, gevşer. Özellikle orta yaşı geçmiş ve içerisindeki yağ dokusu zamanla boşalmış bacaklaraa sahip kişilerde, görsel rahatsızlıklar ön plana çıkar. Gergin yapısını kaybetmiş, gevşek bir bacak psikolojik problemlerle birlikte, kişinin giyim seçeneklerini veya yüryüş rahatlığını kısıtlayabilir. Bacak germe işlemi bu tip sorunlardan kurtulmak isteyen hastalarda, plastik cerrahlar tarafından uygulanan bir işlemdir.
Diz üzerindeki bacak iç yüz dokusunda ağır derecede deri gevşemesi ve sarkması olan hastalar ameliyat için uygundur. Belli genetik rahatsızlıklar hariç orta yaş ve üzeri kişilerde sıklıkla uygulanır.
Uygun bir hastalık öyküsü ve fizik muayene sonrası operasyonun tekniğini belirleyecek kriterler değerlendirilir. Anestezi doktoru tarafından operasyon açısından engel teşkil edebilecek durumlar denetlenir, gerekli kan tahlilleri yapılır. Ameliyatı etkileyebilecek kronik hastalıklar olması durumunda ek tetkik veya konsultasyonlar istenebilir. Herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanımı varsa en az 1 hafta önceden kesilmelidir. Sigara kullanımı, bazı hastalarda yara iyileşme sürecini bozabilmektedir. Diğer kronik hastalıklar için kullanılan ilaçların kesilmesine gerek yoktur.
Bacak germe ameliyatı hastane ortamında ve genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi ortalama 1- 2 saattir. Estetik cerrahınız tarafından belirlenen tekniğe uygun işlem gerçekleştirilir. Bacak germe ameliyatında gerekirse liposakşında uygulanabilinir. Bacak iç yüzünde dizden cinsel uzuva uzanan alanda bir kesi yapılarak fazla doku çıkartılır.
Ameliyat sonrası 4. saatte yemek yenilir ve hasta yatağından kalkarak yürümeye başlar. Hasta aynı gün taburcu edilir. Ağrı belirgin değildir ve kullanılacak ağrı kesiciler yeterli yardımı sağlar. Hasta 1-2 gün sonra yıkanabilir. Bacak bölgesinde oluşabilecek bir miktar ödem ve şişkinlik yaklaşık 2-3 hafta içinde geçer. Hafif egzersizler zaman içinde rahatlıkla yapılabilinir. Günlük hayata dönüş hızlıdır.
Elbette her cerrahi girişimin kendine özgü komplikasyonları vardır. Bunlar nadir görülmekle birlikte, hastayı bilgilendirme amaçlı mutlaka hekimi tarafından hastaya anlatılmalıdır. Gelişebilecek erken ve geç dönem komplikasyonların hepsi için alternatif çözüm seçenekleri vardır.Geçici sorunlar; hassasiyet, ağrı, gerginlik hissiErken dönem sorunlar; kanama, enfeksiyon, yara iyileşme problemleriUzun dönem sorunlar; kötü yara izi, deride potluk ve estetik sorunlardır.