Alın, kaşlar ve üst göz kapaklarından oluşan üst yüz bölgesi fiziksel olarak görmenin, görsel açıdan ise bakışların ön planda olduğu bölgedir. Yıllar içinde maruz kalınan güneşin etkisi ve yaşlılık üst yüz dokularının zamanla yerçekimine karşı koymasını zorlaştırır. Çizgilenmiş bir alın, düşük kaş yapısı ve üst göz kapaklarında oluşan deri fazlalıkları kişinin yüzüne yorgun ve yaşlı bir ifade kazandırır. Elbette ki göz ve çevresinde oluşan bu bozulmalar, kişinin psikolojik ve fiziksel olarak mutsuz olmasına neden olur. Plastik cerrahlar tarafından açık ve endoskopik alın germe, üst göz kapağı ameliyatı, kaş kaldırma, şakak germe, botox gibi kombine işlemlerle daha genç ve anlamlı bir bakışa ulaşmak kolaylaşmıştır.
Genellikle orta yaş ve üzeri hastalarda uygulanan bir işlemdir. Alın ve kaşta düşüklük ve çizgilenme, üst göz kapaklarında deri fazlalıkları, görme alanında kısıtlık gelişen kişiler bu ameliyat için uygundur.
Uygun bir hastalık öyküsü ve fizik muayene sonrası operasyonun tekniğini belirleyecek kriterler değerlendirilir. Anestezi doktoru tarafından operasyon açısından engel teşkil edebilecek durumlar denetlenir, gerekli kan tahlilleri yapılır. Ameliyatı etkileyebilecek kronik hastalıklar olması durumunda ek tetkik veya konsultasyonlar istenebilir. Herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanımı varsa en az 1 hafta önceden kesilmelidir. Sigara kullanımı, bazı hastalarda yara iyileşme sürecini bozabilmektedir. Diğer kronik hastalıklar için kullanılan ilaçların kesilmesine gerek yoktur.
Üst yüz germe ameliyatı hastane ortamında, sedasyon veya genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi yapılacak ek işlemlere göre, 1-3 saat arasında değişir. Estetik cerrahınız tarafından belirlenen tekniğe uygun işlem gerçekleştirilir. Üst göz kapağı bleferoplasti, açık veya endoskopik alın germe, askılama teknikleri uygulanabilir. Üst göz kapağındaki fazla cilt ve yağ dokusu çıkarılır. Saçlı deri içinden yapılan kesilerle girilerek alın ve şakak germe işlemi uygulanır. Fazla cilt dokusu çıkarılır. Askılama yöntemleri daha küçük ve kolay işlemlerdir.Ameeliyat SonrasıAmeliyat sonrası 4. saatte yemek yenilir ve hasta yatağından kalkarak yürümeye başlar. Yüz bölgesinde gerginlik nedeni ile hafif bir ağrı olabilir. Ağrı düşünüldüğü kadar fazla değildir ve kullanılacak ağrı kesiciler yeterli yardımı sağlar. Hastalar aynı gün veya 1. günde taburcu edilir. Hasta 1-2 gün sonra yıkanabilir. Yüz bölgesinde oluşabilecek bir miktar ödem ve şişkinlik yaklaşık 2-3 hafta içinde bütünüyle geçer. Hasta yaklaşık 1 hafta içinde günlük yaşamına dönebilir. Ameliyat sonrası ilk 2-3 gün yüze bandajlama uygulanır.
Elbette her cerrahi girişimin kendine özgü komplikasyonları vardır. Bunlar nadir görülmekle birlikte, hastayı bilgilendirme amaçlı mutlaka hekimi tarafından hastaya anlatılmalıdır. Gelişebilecek erken ve geç dönem komplikasyonların hepsi için alternatif çözüm seçenekleri vardır. Geçici sorunlar; hassasiyet, ağrı, gerginlik hissi, erken dönem sorunlar; kanama, enfeksiyon, yara iyileşme problemleri, geçici sinir hasarı, uzun dönem sorunlar; kötü yara izi ve estetik sorunlardır.
Üst yüz germe ameliyatlarının sonucu genel olarak kalıcıdır. Bununla birlikte yaşlanma devam etmektedir. Yıllar içinde bir miktarda olsa yüz dokusunda gevşemelerin olması doğaldır. Ameliyatsız iple kaş askılama teknikleri de kolay olmasına rağmen birkaç yıl sonra tekrarlanmaya ihtiyaç duyar.