Gözler, yüzün merkezinde iletişim ve ifadenin en önemli belirleyicisi olarak yer alır. İlerleyen yaşla birlikte göz kenarı ve kapaklarda çizgilenmeler, deri fazlalıkları, torbalanmalar gibi belirtiler ön plana çıkar. Bununla birlikte gözaltında çökmeler ve morluklar gelişebilir. Bu kişilerde alın kasları, göz kapaklarını açık tutabilmek için, daha fazla çalışmaya başlar ve alın çizgilenmelerine neden olur. Bu faktörlerin tümü birleşerek kişinin bakışlarına yaşlı, yorgun ve mutsuz bir ifade verir. Estetik problemlerin dışında, göz çevresinin yaşlanma belirtileri görme alanını da kısıtlayarak, rahat görmeyi engeller. Daha rahat ve açık bir görüş, genç ve enerji dolu bir bakış sağlayan bu cerrahi günümüzde en sık yapılan estetik operasyonlardan biridir.
Üst göz kapağında belirgin deri fazlalığı, alt kapakta torbalanma ve oluklaşmalar, göz çevresinde çizgilenmeler gelişen hastalar bu operasyon için uygundur. Nadir durumlar haricinde hasta profili sıklıkla 30 yaş üzeridir.
Uygun bir hastalık öyküsü ve fizik muayene sonrasında göz kapağının şekli, deri yapısı, alın ve yanak gibi çevre dokularla ilişkisi, yapılabilinecek ek işlemler gibi ameliyatla ilgili yol haritası çizilir. Anestezi doktoru tarafından operasyon açısından engel teşkil edebilecek durumlar denetlenir, gerekli kan tahlilleri yapılır. Ameliyatı etkileyebilecek kronik hastalıklar olması durumunda, ek tetkik veya konsultasyonlar istenebilir. Herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanımı varsa en az 1 hafta önceden kesilmelidir. Sigara kullanımı, yara iyileşme sürecini ve rahat nefes almayı çoğu zaman bozabilmektedir. Diğer kronik hastalıklar için kullanılan ilaçların kesilmesine gerek yoktur.
Göz kapağı operasyonu hastane ortamında yapılır. Üst kapak bleferoplasti, lokal anestezi altında ortamla 30 dakika sürer. Alt kapak bleferoplasti, sedasyon veya genel anestezi atında 1 saat süren bir işlemdir. Üst kapak bleferoplasti işlemi yatay bir kesi ile yapılır. Üst kapaktaki fazla deri, kas ve yağ dokusu alınır. Alt kapak bleferoplasti işlemi kirpik altından girilen kesi ile yapılır. Torbalanmaya neden olan yağ dokusu çıkarılır. Alt kapak gerilerek asılır. Kapak ameliyatları sıklıkla diğer yüz gençleştirme işlemlerinin bir parçası olarak da yapılabilinir. Alın germe ve kaş kaldırma, botoks, yağ enjeksiyonu, orta yüz germe gibi ek girişimlerde kapak cerrahisi ile birlikte uygulanabilinir.
Ameliyat sonrası 4. saatte yemek yenilir ve hasta yatağından kalkarak yürümeye başlar. Göz çevresinde şişme ve morluklar en rahatsız edici sorun olmakla birlikte, her hastada olmayabilir Operasyon sonrası göz çevresine, şişlik ve ödemi azaltmak için buz uygulaması yapılır. Bununla birlikte oluşan ödem ve morluklar, 48-72 saat içinde büyük oranda geçer. Aynı gün içinde hasta taburcu edilir. Hasta aynı hafta içinde günlük yaşamına döner. Dikişler ilk hafta içinde alınır.
Elbette her cerrahi girişimin kendine özgü komplikasyonları vardır. Bunlar nadir görülmekle birlikte, hastayı bilgilendirme amaçlı mutlaka hekimi tarafından hastaya anlatılmalıdır. Gelişebilecek erken ve geç dönem komplikasyonların hepsi için alternatif çözüm seçenekleri vardır. Geçici sorunlar; hassasiyet, ağrı, erken dönem sorunlar; kanama, enfeksiyon, yara iyileşmesinde gecikme, uzun dönem sorunlar; kapanma sorunları ve estetik sorunlardır.